Waarom afvallen zo moeilijk is: buikvet beïnvloedt het brein

Het lijkt wat vergezocht, maar dat is het niet: te dik zijn valt te vergelijken met het hebben van een griepje. In beide gevallen hebben de meeste mensen geen zin om te sporten, en dat heeft meer te maken met je hersenen dan je misschien denkt. ‘Ga gewoon sporten, denken we, beheers jezelf. Maar zo simpel blijkt het dus niet te zijn.’

‘Als kind was ik er niet zo mee bezig, maar als ik nu foto’s terugkijk, zie ik het wel: ik was echt dik, op de basisschool al,’ zegt Tineke Jongsma (32) die in Almelo woont en bij de Belastingdienst werkt. ‘Thuis was weinig aandacht voor sport of gezonde voeding. Ik ben als kind weleens naar de diëtist geweest, maar het lukte niet die adviezen op te volgen. Ik kreeg ’s avonds toch weer een bakje chips bij de tv.’

Eenmaal op zichzelf ondernam Jongsma de afgelopen jaren talloze pogingen om af te vallen. ‘Ik schreef me in bij de sportschool en ging er vol goede moed heen. En nog eens. Maar de week daarop bracht ik het niet op en zo kwam de klad erin. Mijn abonnement liep nog maanden door, maar het pasje bleef ongebruikt in mijn portemonnee zitten.’ Met eten ging het net zo. ‘Een paar avonden lukte het de chips te laten staan, maar uitgeblust van een stressvolle dag, greep ik er weer naar. Daarmee verloor ik de moed en strandde de zoveelste afvalpoging.…